In conversation with … Abode, interior designers of the new show home at New Avenue

New Avenue Typical Living area

We recently caught up with Jon Pilling, Design Director at interior design house, Abode, who designed the new show home at New Avenue, our popular new development in Oakwood in North London. Offering the best of both worlds, the development enjoys peaceful, community living in London, with a number of open spaces nearby whilst also benefitting from fast connections into central London.

Today we find out more about the inspiration behind the show home’s interior design which combines an elegant and refined style with the practicality required for everyday living.

What was your design brief for the show home?

“The brief explained the audience demographic with an interest in Countryside’s New Avenue scheme. Due to its location, the development was particularly appealing to those who were looking to live closer to London, without purchasing at inner city prices. What’s more, because of the mix of products available, Countryside was seeing interest from those looking to purchase for the first time as well as downsizers who were looking to live in a quieter location without sacrificing the convenience of urban living.

We therefore needed a show apartment that was really ‘liveable’ whilst also being contemporary with bespoke design ideas that customers could take away.  In order to appeal to first-time buyers, we made the most of the flexible design afforded by the open-plan layout, incorporating a working from home space whilst introducing contemporary, refined furnishings to appeal to the wider demographic. The aim of our design was to create a functional yet calm and elegant, aspirational feel. To give us an idea of the style they were after, Countryside suggested we took inspiration from brands such as French Connection, Habitat and made.com in order to create a space that would appeal to first time buyers, without alienating downsizers.”

What was your inspiration of the design behind the homes?

“We wanted the home to feel like an oasis of calm, somewhere residents could escape from the hustle and bustle of everyday life and the stresses of the outside world. Our idea was to try and create a space that was welcoming, but which also had designer touches to give it a premium feel. We successfully created this through carefully selecting tones, using a neutral base of taupes / ivory with touches of Burgundy to add depth to the space; layering a variety of textures, to ensure the interior offers a rich feel.

What are your favourite interior features/parts of the home?

“We love the kitchen/living/dining room space. Visually, we have separated the kitchen/dining area from the living space by the inclusion of a corner sofa. This acts as a perfect divide between the two areas and perfectly illustrates the flexible living space and how purchasers can make the space work around their needs – it also showcases the generous size of the apartment.”

How did you want the interiors to make the residents feel?

“The feel of the apartment was a really big part of the design for us, perhaps even the most important factor. The design needed to be warm, cosy and inviting whilst being contemporary and modern in style. We wanted it to be aspirational and offer a lived-in feel where potential buyers could visualise the lifestyle offering for themselves.”

Developments

    Locations